Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-04@00:35:58 GMT

نقشه خطرناک عربستان عليه ايران و قطر

تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۲۱۶۱۳

نقشه خطرناک عربستان عليه ايران و قطر

خبرگزاري آريا- اين نقشه شايد يک «نقشه سياسي» براي تشکيل يک تشکل جديد جايگزين شوراي همکاري خليج (فارس) يا يک نقشه نظامي براي تشکيل ائتلافي جديد است که مقابله با ايران و چه بسا مداخله براي تغيير نظام در قطر از مأموريت‌هاي آن خواهد بود.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري آريا، سعودي‌ها با توجه به شکست ميانجيگري‌هاي کويت و آمريکا در بحران به وجود آمده بين قطر و برخي اعضاي شوراي همکاري خليج فارس در حال تدارک نقشه جديدي عليه قطر هستند و چه بسا سراسر غرب آسيا در آستانه يک اتفاق خطرناک قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 روزنامه اينترنتي رأي اليوم در سرمقاله امروز خود با انتشار اين مطلب نوشت: دومين ميانجيگري رکس تيلرسون وزير خارجه آمريکا و سفرش به عربستان و قطر براي يافتن راهکار‌هايي براي بحران در شوراي همکاري شکست خورد همچنانکه سفر فوري و سريع شيخ صباح الاحمد اميرکويت به رياض به اهدافش در دستيابي به توافقي درباره برگزاري نشست سران اين شورا در زمان تعيين شده خود يعني دسامبر آينده به نتيجه نرسيد زيرا سعودي‌ها با حضور تميم بن حمد آل ثاني امير قطر در اين نشست مخالفند.
تيلرسون در کنفرانس خبري با محمد بن عبد الرحمن آل ثاني وزير خارجه قطر در دوحه درباره علل شکست تلاشهايش، بسيار روشن سخن گفت: زمانيکه اعلام کرد: «هيچ نشانه يا آمادگي از طرف سعودي براي گفتگو وجود ندارد» و وي در ديدارش با محمد بن سلمان وليعهد عربستان و حاکم فعلي اين کشور در رياض به اين باور رسيد.
عربستان که رهبري محور چهارجانبه تحريم کننده کشور قطر را به عهده دارد عملا با «دشمن» قطري خود نمي‌خواهد گفتگو کند بلکه خواستار تسليم شدن کامل اين کشور و پذيرفتن بي قيد و شرط خواسته‌هاي سيزده گانه‌اي است که ميانجي کويتي در ابتداي بحران به دوحه منتقل کرده است و سخنگويان سعودي در پايگاه‌هاي اجتماعي مي‌گويند آنان با قطر بيش از 20 سال است که گفتگو کردند، اما بي فايده بوده است.
عادل الجبير وزير خارجه عربستان در کنفرانس خبري با تيلرسون در رياض خبر مهمي را به عمد منتشر کرد و گفت: عربستان، امارات، بحرين و مصر به عنوان چهار کشور تحريم کننده قطر طي روز‌هاي آينده براي بررسي گام‌هاي آينده درباره اين بحران تشکيل جلسه خواهند داد، اما به هيچ گونه جزئياتي اشاره نکرد.
اينکه روزنامه عکاظ چاپ عربستان به نقل از برخي منابع پياپي احتمال داده است که نشست سران شوراي همکاري شش ماه ديگر به تعويق بيفتد تا راهکار‌هايي براي اين بحران پيدا شود، بسيار مهم است زيرا اين روزنامه به تصميم گيران در عربستان نزديک است، اما پرسش درباره نوع اين راهکار‌ها با توجه به شکست ميانجيگري‌هاي کويت و آمريکا در دستيابي به هرگونه راهکاري است.
دکتر محمد مسفر استاد علوم سياسي در دانشگاه قطر و نزديک به رهبري اين کشور ديروز در مقاله‌اي در دوحه از نقشه خطرناکي که کشور‌هاي تحريم کننده قطر عليه دوحه مي‌ريزند خبر داد و در يک کلام خطاب به عبد الله دوم پادشاه اردن گفت: «به اعلي حضرت خاطر نشان مي‌کنيم برخي کشور‌هاي عربي خليج (فارس) در حال تدارک نقشه‌اي هستند که در چند هفته آينده رسانه‌اي خواهد شد و کشور برادر اردن شايد بين دعوت شدگان براي پيوستن به طراحان اين نقشه است و اعلي حضرت از شما مي‌خواهم به هيچ دعوتي که عليه کشور قطر باشد پاسخ مثبت ندهيد و از شما مي‌خواهيم بي طرف بمانيد.»‌
نمي‌دانيم نقشه‌اي که دکتر مسفر از آن سخن گفت، چيست کما اينکه از جزئيات و نيز طراح يا طراحان اين نقشه نيز اطلاعي نداريم؛ آيا اين يک «نقشه سياسي» براي تشکيل يک تشکل جديد جايگزين شوراي همکاري خليج (فارس) متشکل از عربستان و امارات و بحرين و مصر و نيز اردن و چه بسا مغرب و يا هر يک از کشور‌هاي عضو شوراي همکاري يعني سلطان نشين عمان و کويت است که بخواهند به اين تشکل جديد ملحق شوند؟ يا اينکه يک نقشه نظامي براي تشکيل ائتلافي جديد است که مقابله با ايران و چه بسا مداخله براي تغيير نظام در قطر از مأموريت‌هاي آن خواهد بود؟
آنچه را که به خوبي مي‌دانيم آن است که دکتر مسفر بي‌خودي از يک نقشه صحبت نمي‌کند و قطعا طرف‌هاي تصميم گير، اطلاعات موثقي از يک اقدام قريب الوقوع عليه کشور قطر دارند و دکتر مسفر به نوعي از آن اطلاع يافته است.
زمانيکه اين چهار کشور گفتگو را کلاً رد مي‌کنند و سعودي‌ها از تعويق نشست سران شوراي همکاري به مدت شش ماه سخن مي‌گويند و برخي منابع نزديک به امير قطر، وجود يک نقشه در ارتباط با اين بحران ملتهب را که به زودي عملياتي خواهد شد تأييد مي‌کنند بنابراين منطقه خليج (فارس) و چه بسا همه خاورميانه در آستانه يک اتفاق خطرناک قرار گرفته است و ما چاره‌اي جز انتظار نداريم.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۲۱۶۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بوی گشایش ارزی از ریاض می‌آید

داده‌های خبری نشان می‌دهد که کشور‌های منطقه بعد از تحرکات ضد اسرائیلی ایران در صدد نیستند که روابط اقتصادی خود را با تهران محدود کنند بلکه آن‌ها تمایل دارند که حتی به ایران نزدیک‌تر ازگذشته شوند.

به گزارش آرمان ملی، اقدامات تهران علیه اسرائیل اگر چه از منظر رسانه‌ای بازتاب گسترده‌ای پیدا کرد، اما به این علت که موافقان اسرائیل و مخالفان تهران در چهار سوی جهان درصدد هستند که خطر موشکی و پهپادی ایران را زنده نگاه دارند، همواره این تحلیل وجود دارد که بعد از اقدام اخیر تهران؛ غربی‌ها و حتی کشور‌های همسایه در ارتباط با تهران به این سمت حرکت خواهند کرد که فشار اقتصادی بیشتری به ایران وارد شود؛ اما این مورد ظاهر قضیه است، چرا که داده‌های خبری نشان می‌دهد که کشور‌های منطقه بعد از تحرکات ضد اسرائیلی ایران در صدد نیستند که روابط اقتصادی خود را با تهران محدود کنند بلکه آن‌ها تمایل دارند که حتی به ایران نزدیک‌تر ازگذشته شوند. در گزارش زیر تلاش خواهد شد داده‌های مختلف در این ارتباط بررسی شود.

پالس مذاکرات هسته‌ای

هر چند در خبر‌ها آمد که مذاکرات هسته‌ای که با پا درمیانی کشور‌های عربی آغاز شده بود بعد از عملیات ۷ اکتبر متوقف شده است، اما بعد‌ها مشخص شد که شاید مذاکرات در حد و وسعت گذشته نبوده است، اما همواره پالس‌هایی دو طرفه برمبنای همان مذاکرات قبلی بین طرفین وجود داشته است اخیرا هم که اعلام شده گروسی مدیرکل آژانس به تهران خواهد آمد.

همچنین آژانس در این مدت قطعنامه‌ای علیه ایران تصویب نکرده و دورنمای همکاری بین ایران و این نهاد نیز اگر چه روشن نیست، اما به تاریکی هم نگراییده است. تمامی این موارد نشان می‌دهد غربی‌ها قصد توافق با ایران را دارند و حوادث اخیر در خاورمیانه نیز تردیدی در آن‌ها برای توافق در زمینه هسته‌ای ایجاد نکرده است. ضمن اینکه آنها، چون قدرت موشکی ایران را دیده‌اند تمایل دارند که ایران، هسته‌ای نشود چرا که در این صورت شرایط برای آن‌ها سخت‌تر خواهد شد. از این رو تمایل به توافق با ایران را بیش از گذشته می‌توان در غربی‌ها شاهد بود.

پالس‌های ارزی

از سوی دیگر به علت اینکه تنش‌ها بین ایران و اسرائیل بالا گرفته بود این تنش‌ها به بازار ارز منتقل شد، اما با فروکش کردن زمینه‌های تنش موجب شد به یکباره شاهد کاهش قیمت دلار باشیم. در این معنا که حتی این امکان وجود داردکه قیمت دلار به پایین‌تر از قیمت تنش بین ایران و اسرائیل هم برسد. چرا که ایران به اثبات رساند که آمادگی هرگونه مقابله با دشمن را دارد و خاک تهران نیز قابل دسترس برای دشمنان نیست. از این منظر نوعی امنیت روانی در اقتصاد ایران ایجاد شده است و به همین علت دلار تمایل به کاهندگی بیشتر را فریاد می‌زند.

توافقات ایران و عربستان

البته از سوی کشور‌های منطقه نیز نگاه جدیدی نسبت به ایران ایجاد شده است. در این معنا که آن‌ها تمایلات خود را برای افزایش سطح تعاملات اقتصادی با ایران افزایش داده‌اند. اخیر اجلاسی به مناسبت پنجاهمین سال تاسیس بانک مرکزی عربستان در ریاض برگزار شده که مقامات اقتصادی ایران نیز به آن دعوت شده‌اند.

خاندوزی، وزیر اقتصاد و محمد رضا فرزین، مدیر کل بانک مرکزی ایران برای شرکت در این اجلاس به عربستان سفر کرده‌اند.

احسان خاندوزی روز گذشته با انتشار تصویری از جلسه با همتای عربستانی اعلام کرد: گفت‌وگوی بسیار سازنده‌ای انجام شد و فیصل ابراهیم با هر ۵ پیشنهاد ایران موافقت کرد و بر تدوین نقشه‌راه همکاری‌های اقتصادی بخش دولتی - خصوصی و سرعت در اجرای آن تاکید کرد.

براساس این گزارش، محسن کریمی معاون بین‌الملل بانک مرکزی هم اعلام کرد: در حاشیه اجلاسیه بانک توسعه اسلامی، زمینه‌ای فراهم شد تا با مقامات و بانک‌های مرکزی کشور‌های مختلف گفتگو شود. در نتیجه این مذاکرات، اتفاقات خوبی در خصوص گشایش منابع مسدود شده صورت پذیرفت که درآینده خبر‌های خوبی ارائه می‌شود.

وی ادامه داد: با پیگیری بانک مرکزی، ارز حج سال جاری از محل منابع مسدود‌ شده ارزی ایران، پرداخت و منتقل شد. همچنین روابط پایدار پولی - بانکی ایران و عربستان در دستور کار تهران و ریاض قرار گرفت البته این مورد تنها یکی از مواردی است که تهران و ریاض در مورد آن توافق کردند. قطعا ۴ توافق قبلی هم می‌تواند به اندازه این توافق که نیاز ارزی ایران را کم می‌کند بر وضعیت بازار ارز در ایران اثر‌گذار باشد.

کورسوی امید

تمامی نشانه‌های فوق بیانگر آن است که کورسویی از امید برای کاهش فشار‌های اقتصادی و ارزی در حال نمایان شده است و به رغم برخی بدبینی‌ها که بر اساس آن حتی پیش بینی می‌شد بعد از وقایع اخیر به تهران فشار خواهند آورد، ظاهرا اینگونه نشده چرا که اگر حتی آمریکا می‌خواست فشار‌ها را بر ایران افزایش دهد حداقل مانع توافقات ایران با عربستان می‌شد؛ لذا می‌توان پیش بینی کرده آینده بهتری در پرتوی تعاملات منطقه‌ای در انتظار تهران است.

عربستان به دنبال منافع خود

البته بهبود رابطه ایران و عربستان و کاهش تحریم‌های تهران نفع زیادی برای ریاض دارد. عربستان قصد دارد با اسرائیل رابطه برقرار کند و در پس این تلاش هم به دنبال نفع اقتصادی خود است. ریاض در موضوع فلسطین به دنبال پیاده‌سازی دکترین ملک عبدا... است و اخیرا هم صراحتا اعلام کرده که تا زمانی که طرح دو کشور به نتیجه نرسد در ارتباط با رابطه با اسرائیل تصمیم نخواهد گرفت.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه در ریاض گفت آمریکا به مراحل پایانی توافق امنیتی با عربستان سعودی نزدیک است و اگر عربستان روابط خود با اسرائیل را عادی کند، این توافق امنیتی به عربستان پیشنهاد می‌شود.

بلینکن فاش کرد که قرار بود در ‍۱۰ اکتبر سال گذشته میلادی در عربستان سعودی و اسرائیل حضور داشته باشد تا به طور خاص بر بخش فلسطینی توافق عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل تمرکز کند چرا که این بخش یک جزء اساسی از آن است. اما این اتفاق به دلیل حملات ۷ اکتبر (۱۵ مهر) حماس به اسرائیل رخ نداد. در اینجا به نظر می‌رسد عربستان با نیت‌هایی که در سر دارد از واکنش تهران در ارتباط با طرح دو کشور و ارتباطش با اسرائیل نگران است لذا هیچ بعید نیست برای اینکه ارتباطش با تهران تحت شعاع ارتباط با اسرائیل قرار نگیرد بخواهد به تهران در ارتباط با شرایط نگاه مثبت اقتصادی پالس‌های مثبت بفرستد.

دیگر خبرها

  • توافق ایران و امارات برای تقویت همکاری‌های تجاری
  • پایان باشکوه بیست و هشتمین همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک ایران
  • خطرناک‌ ترین استان در بحران فرونشست
  • خطرناک‌ترین استان‌های ایران در میزان «فرونشست»
  • همکاری رئال مادرید با الاتحاد؛ کریم بنزما به اسپانیا رفت
  • طبیعت‌گردی خطرناک در کنار ببر‌های درنده (فیلم)
  • تجارت ایران و امارات به ۳۰ میلیارد دلار می‌رسد
  • بوی گشایش ارزی از ریاض می‌آید
  • حمل خطرناک کمد با موتورسیکلت (فیلم)
  • کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و امارات پس از ۱۰ سال برگزار می شود