Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «صدای ایران»
2024-05-03@17:57:35 GMT

عربستان برای نفت چه نقشه ای در سر دارد؟

تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۸۰۲۸۰۴

عربستان برای نفت چه نقشه ای در سر دارد؟

آویده علم جمیلی | وزیر انرژی قطر روز گذشته در کنفرانس خبری اعلام کرد که این کشور از ابتدای سال میلادی از اوپک خارج می‌شود. سعد شریده الکعبی که همزمان مدیرعامل شرکت ملی نفت قطر نیز هست درباره علت خروج از اوپک گفت که این کشور می‌خواهد روی حوزه گاز، همچنین افزایش تولید و صادرات گاز مایع(ال‌ان‌جی) از سطح کنونی سالانه ۷۷ میلیون تن به ۱۱۰ میلیون تن تمرکز کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

به گزارش صدای ایران از اعتماد، الکعبی گفته است که این تصمیم پس از بررسی برای ارتقای نقش این کشور در جهان و در پی یک استراتژی بلندمدت گرفته شده است. قطر اولین کشوری بود که بعد از تاسیس این سازمان توسط ایران، ونزوئلا و عربستان به عضویت این گروه درآمد و این ‌طور که به نظر می‌رسد، اولین کشوری خواهد بود که از آن خارج می‌شود. خروج قطر از اوپک در حالی اعلام می‌شود که وزیران نفت اعضای این سازمان به همراه کشورهای هم‌پیمان به رهبری روسیه 3 روز دیگر، ششم دسامبر، برای نشستی بسیار مهم آماده می‌شوند. در این نشست در باره موضوع کاهش دوباره تولید نفت این کشورها برای بالا بردن قیمت نفت مذاکره خواهد شد. به نظر می‌رسد، تصمیم یک‌باره قطر برای ترک اوپک به تصمیم‌ عربستان و هم‌پیمانان عرب این کشور برای تحریم قطر همچنین تهدید اوپک توسط دونالد ترامپ به انحصارگرایی نفتی در جهان بستگی داشته باشد. البته آنچه وزیر انرژی قطر به آن اذعان کرد، تمرکز بر صادرات گاز است. عمده تولید و صادرات گاز قطر از میادین مشترک پارس جنوبی است که بزرگ‌ترین میدان گازی جهان نیز محسوب می‌شود. در همین راستا، قطر سال گذشته اعلام کرد که در نظر دارد تولید گاز از این میدان را افزایش دهد تا بتواند عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده گاز مایع جهان را در سال‌های آینده نیز حفظ کند. قطر 10 سال زودتر از ایران تولید از این میادین را شروع کرده است و اگر از اوپک خارج شود، گاز بیشتری از این میدان مشترک به نفع قطر خارج می‌شود.

تلاش این کشور عربی در حالی است که ایران بعد از تحریم‌ها توانست یک قرارداد بین‌المللی برای توسعه این میادین ببندد که البته با بازگشت تحریم‌ها لغو شد و همچنان نیز بر سر قرارداد جدید با شرکت چینی، اختلافاتی بین مجلس و دولت وجود دارد. سهم قطر در تولید نفت چندان نیست، نکته‌ای که کعبی نیز به آن اشاره کرد. به نظر نمی‌رسید خروج قطر، تاثیری بر قیمت‌های نفت داشته باشد و موجبات نوسان‌هایی را در این بازار ایجاد کند اما ترک اوپک‌ اگرچه نگرانی از بابت قیمت‌ها و عرضه ایجاد نمی‌کند اما قطعا موجبات نگرانی‌هایی در خصوص برداشت از میادین مشترک پارس جنوبی ایجاد می‌کند که با توجه به شرایط فعلی و عدم دسترسی کشور به فناوری لازم برای توسعه این میادین تا چند سال دیگر امکان رسیدن به میزان تولید و صادرات قطر تقریبا وجود ندارد. مساله دیگر درباره خروج قطر، سرنوشت آینده این سازمان است. حسن مرادی، مدیرکل حقوقی و قراردادهای معاونت پشتیبانی صنعتی وزارت نفت در گفت‌وگو با اعتماد می‌گوید: اوپک باید منافع صادرکنندگان و فروشندگان را در برابر خریداران حفظ کند و شایسته است که وقتی احدی از این کشورها دچار گرفتاری می‌شود به داد آن کشور برسد اما متاسفانه همواره در این سازمان تشتت وجود داشته و در این بین بعضی کشورها هم به این تشتت دامن زده‌اند. این دانش‌آموخته حقوق تجارت در ادامه می‌گوید: هر چند که این ضعف کوچک و ساده نیست اما باید اعضا این ضعف را بپذیرند. برای بازیگران در صورت عدم تامین منافع گزینه انحلال طرح خواهد شد یا احتمال ضعیف شدن این نهاد بیشتر خواهد شد. این کارشناس نفت در خصوص خروج قطر از اوپک می‌گوید: باید امر دایر شود بین بقای این سازمان یا انحلال اوپک که امر خوشایندی نیست چون زحمات چندین سال‌ را از بین می‌برد و همین اتحادیه نیم‌بند در چند ماه قبل توانسته بود با بالا بردن قیمت، منافع اعضا را تامین کند.

افزایش تنش‌ها در اوپک
فرشید خدادادیان. تاریخ‌نگار اقتصادی در گفت‌وگو با «اعتماد» می‌گوید: انسجام در هر مجموعه‌ای وابسته به اتحاد، همکاری و هم‌ رایی اعضای آن است. در سازمانی مانند اوپک نیز تا زمانی که بین اعضای اصلی آن اتحاد و انسجام باشد، می‌توانند به فعالیت ادامه دهند و در بازار نفتی تاثیرگذار باشند. او با تشریح شرایط اوپک می‌گوید: در دوره(هایی) که بین اعضای اصلی تنش‌هایی صورت بگیرد، طبیعی است که اقتدار سازمان نیز از بین می‌رود. در شرایط فعلی ایران و عربستان روزهای پر تنشی را سپری می‌کنند. از یک سو تحریم‌های امریکا علیه ایران شروع شده و با خطر کاهش صادرات نفت روبه‌رو هستیم و از طرف دیگر عربستان تولید خود را افزایش داده تا بتواند قیمت‌ها را کنترل کند. از یک طرف به دلیل عدم اقتدار اوپک هر کشوری می‌تواند بر کشور دیگر تاثیر بگذارد تا با روش‌های مختلف مانند خروج از مجموعه یا همراهی کردن با کشورهای دیگر در بازی کردن با نرخ نفت و سعی در تقویت منفعت خود در قبال تضعیف نفوذ مجموعه انجام دهد.

دور سوم اختلافات اعضای اوپک
این تاریخ‌نگار نفت با اشاره به سابقه اختلاف میان صادر‌کنندگان نفت اضافه می‌کند: شرایط پر تنش بین اعضای اوپک مختص امسال نیست و در برهه‌هایی نیز شاهد تنش‌هایی در سیاست‌های اعضای اوپک در قبال تولید نفت بوده‌ایم. به طور مثال در سال 57 عربستان نقش تنش‌زایی در قبال صادرات نفت ایران داشت و در کنفرانس گوادلوپ با اعمال نفوذ با قیمت‌های نفتی بازی کرد تا حکومت پهلوی متضرر شود. دوره تاریخی دیگری که باعث نوسان در قیمت‌های نفتی و اختلاف در اوپک شد‌، جنگ اعراب با رژیم صهیونیستی بود. دوره سوم نیز امسال است که با بازگشت تحریم‌های ایران، اختلاف‌هایی در قبال کاهش یا افزایش تولید نفت در بین اعضا وجود دارد.

خروج قطر جدی نیست
خدادادیان با اشاره به نقش دیگر بازیگران عرصه نفت می‌گوید: اوپک مانند دوره‌های گذشته تنها تصمیم‌گیرنده و اجرا‌کننده سیاست‌های انرژی نیست و کشورهایی همچون امریکا و روسیه نیز بر قیمت‌های بازار نفت تاثیرگذار خواهند بود. از سوی دیگر به نظر نمی‌رسد، اقدام عربستان برای تحت فشار قرار دادن ایران، دنباله‌روی سیاست‌های امریکا در دهه 50 باشد.اقدام اخیر به دلیل تنش‌های بین‌المللی بین امریکا و متحدانش و ایران است وگرنه تولید نفت از دریای شمال و بالتیک عملا امکان تاثیر‌گذاری بیشتر سیاست‌های اوپک در عرصه نفتی را با چالش جدی روبه‌رو کرده است. اقدامات اوپک بیشتر از اینکه اقتصادی باشد و هر کشور به منافع خود فکر کند به دلیل مسائل سیاسی است.او با اشاره به اخبار منتشر شده مبنی بر خروج قطر از اوپک می‌افزاید: جدا شدن قطر از اوپک را نباید جدی گرفت چراکه به نظر می‌رسد مانند دوره‌های گذشته شباهت بیشتری به بازی‌های سیاسی داشته باشد و زمانی که تنش‌های بین دو کشور قطر و عربستان جدی شود و قطر، اوپک را از دست رفته ببیند، از خواسته‌های‌شان عقب می‌نشینند. عدم همکاری قطر با اوپک به منزله کناره‌گیری از بهره‌مندی‌های اقتصادی و سیاسی از اوپک است. در واقع خروج هر یک از اعضای اوپک‌‌ نه‌ تنها به صلاح اقتصاد کشورشان نیست بلکه منافع ملی‌شان را نیز به خطر می‌اندازد.



منبع: صدای ایران

کلیدواژه: عربستان نقشه نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت sedayiran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صدای ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۰۲۸۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پایان باشکوه بیست و هشتمین همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک ایران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما : بیست وهشتمین همایش و نمایشگاه ملی مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی" ژئوماتیک ۱۴۰۳" که در نوع خود یکی از نخستین نمایشگاه حوزه اطلاعات مکانی منطقه غرب آسیا محسوب می‌شود، پس از چهار روز برگزاری و استقبال چشمگیر مخاطبان به کار خود پایان داد.
مراسم اختتامیه این نمایشگاه با حضور مسئولان مرتبط و تقدیر از غرفه‌های نمایشگاهی برگزار شد.
در این نمایشگاه برای نخستین بار چندین دستاورد نوین دانش‌بنیان که به دست متخصصان شرکت‌های مختلف داخلی تولید شده بود، به نمایش گذاشته شد.
در دو روز نخست این رویداد، همایش ژئوماتیک با حضور استادان دانشگاه‌ها، کارشناسان، مسئولان و دانشجویان، برگزار شد که در آن ضمن سخنرانی مقامات، برخی متخصصان نیز دیدگا‌های خود را ارئه کردند
درحاشیه برپایی بیست و هشتمین همایش و نمایشگاه ملی مهندسی نقشه‌برداری و اطلاعات مکانی؛ ژئوماتیک ۱۴۰۳، چندین نشست تخصصی، سخنرانی و کارگاه‌های تخصصی، با حضور مقامات مرتبط، کارشناسان، استادان دانشگاه و متخصصان برگزار شد.
در نخستین روز همایش، پنج، کارگاه و در روز دوم از بیست و هشتمین همایش ملی مهندسی نقشه‌برداری و اطلاعات مکانی؛ (ژئوماتیک ۱۴۰۳)، هفت، کارگاه تخصصی برگزار شد.
بخش نمایشگاهی رویداد ژئوماتیک ۱۴۰۳ نیز شاهد حضور دور از انتظار مخاطبان بود، جایی که ده‌ها شرکت، نوین‌ترین و جدیدترین تولیدات و طرح‌های خود را ارئه کرده بودند.
بیست وهشتمین همایش و نمایشگاه ملی مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی درهشت محور اصلی: ۱- ژئودزی و ژئودینامیک (تعیین موقعیت، ناوبری و چارچوب‌های مختصاتی زمین مرجع وغیره) ۲- فتوگرامتری و سنجش‌ازدور (پهپاد، سامانه‌های پویای تولید و به روزرسانی نقشه و اطلاعات مکانی) ۳- سامانه‌ها و زیرساخت‌های اطلاعات مکانی (GIS & SDI) و مدیریت منابع مکانی غیرمتمرکز ۴- آبنگاری (چارت دریایی، تغییرات تراز دریا، ایمنی دریانوردی، کاداستر دریایی) ۵- کارتوگرافی (اطلس‌های پویا، نقشه‌های تعاملی و تقاضامحور، نام‌های جغرافیایی و تقسیمات کشوری) ۶- فناوری‌های نوین در حوزه اطلاعات مکانی (شهر سه بعدی، هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، متاورس) ۷- کاربرد اطلاعات مکانی در (دولت الکترونیک، اقتصاد دیجیتال، حدنگاری، آمایش سرزمین، توسعه دریامحور و سامانه‌های تصمیم یارمکانی) ۸- کاربرد اطلاعات مکانی در (مدیریت بحران، مدیریت منابع طبیعی، اقلیم و محیط زیست، حمل و نقل) برگزار شد.
جاویدانه، رییس سازمان نقشه برداری کشور در این رویداد گفت:باتوجه به تغییرات گسترده تکنولوژی در بخش‌های جمع آوری، پردازش و نمایش اطلاعات در سال‌های اخیر تغییرات و پیشرفت‌های زیادی را تجربه نموده است که عدم آگاهی و استفاده از آن میتواند صدمات جبران ناپذیری را بر بدنه برنامه ریزی، تصمیم سازی و مهندسی کشور وارد نماید. این اهمیت وقتی صدچندان میشود که بدانیم بسیاری از داده‌های دنیای امروز دارای مولفه مکانی بوده و بدون آن کارآیی ندارند.
جاویدانه افزود:به طور کلی لازمست تا داده‌های مکانی با کیفیت مطلوب و با رعایت استاندارد‌های موجود جمع آوری، پردازش و در اختیار کاربران قرار گیرند. چنین اطلاعاتی در یک بستر مشترک میتوانند ضمن کمک به طرح‌های کلان کشور مانند آمایش سرزمین، ثبت و دیگر موارد نیاز‌های موجود در زمینه‌های محیط زیست، تغییرات اقلیم، حمل و نقل، مصرف بهینه منابع را نیز تامین کرده و رشد اقتصادی کشور را به ارمغان آورد.
حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران نیز در همایش گفت:سازمان فضایی کشور از دهه ۸۰ با توسعه سنجش از دور و موارد دیگر فعالیت خود را آغاز کرد که خوشبختانه در ساخت ماهواره و پرتاب گر در مسیر درستی قرار گرفته است.
او افزود:همچنین اقدامات خوبی در حوزه قضایی برداشته شده است به طوری که حوزه فضایی امکان دسترسی به بازده نقشه‌های زمینی را در مدت کوتاه‌تر در اختیار قرار می‌دهد، ماهواره خیام در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار گرفته اطلاعات نقشه‌ای را به صورت کامل در اختیار قرار داد.به گفته او، محموله‌های تصویربردار ماهواره پارس ۱ می‌تواند در کمتر از ۱۰۰ روز ۹۵ درصد اراضی کشور را تصویربرداری کند.
همچنین همزمان با برگزاری بیست و هشتمین همایش و نمایشگاه ملی مهندسی نقشه‌برداری و اطلاعات مکانی؛ ژئوماتیک ۱۴۰۳ برخی از سفیران و کارشناسان خارجی در محل این رویداد حضور یافتند
برخی از سفیران و کارشناسان خارجی علاوه بر حضور در همایش و نشست‌ها و کارگاه‌های تخصصی این رویداد، از غرفه‌های نمایشگاه زئوماتیک ۴۰۳ نیز بازدید کرده و در جریان پیشرفت‌های علمی کشورمان در این حوزه قرار گرفتند.

دیگر خبرها

  • مدیر نفتی آمریکایی برای تبانی با اوپک تنبیه شد
  • ظرفیت تولید نفت امارات بی‌سروصدا افزایش یافت
  • افزایش قیمت جهانی نفت/ برنت ۸۳ دلار و ۸۵ سنت شد
  • پایان باشکوه بیست و هشتمین همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک ایران
  • سند تحول قضایی به مثابه قانون اساسی و نقشه راه دستگاه قضایی است
  • تولید نفت اوپک در آوریل کاهش یافت
  • به روز رسانی نقشه شهر همدان
  • نقشه شهر همدان به‌روزرسانی می‌شود
  • امنیت غذایی پایدار و رونق صادرات محور؛ نقشه راه تولیدات کشاورزی است
  • کاهش ۱۰۰ بشکه ای تولید روزانه نفت اوپک